| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
cristof
|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 4:52 pm Temat postu: kto wypija wode z j.powidzkiego |
|
|
... no wlasnie ... bylem na powidzkim w dlugi weekend majowy i pamietajac z zeszlego roku jego zasoby wody przerazilem sie jej niskim stanem w tym roku, fakt ze nowe wyspy maja swoj urok krajobrazowy ale jak tak dalej pojdzie ... czarno to widze
wiem ze nie padalo, ze cieplo ale bez jaj ... KTO WYPIL WODE Z POWIDZIKEGO? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek moderator

|
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 6:23 pm Temat postu: |
|
|
nie przejmuj się cristof, bez paniki to normalna rzecz w powidzu, co roku są takie odpływy w zeszłym było chyba nawet więcej braków wody wczesna wiosną za to latem było już w standardzie pod sam brzeg i budkę ratownika
ale tak na poważnie to rzeczywiscie jest problem z jeziorami regionu konińskiego, jakis czas temu pisała o tym bodajże gazeta wyborcza, a artykuł dotyczył dramatycznego kurczenia się jezior w Powidzkim Parku Krajobrazowym. Przyczyna jest prawdopodobnie pobliska kopalnia węgla brunatnego i jej odkrywki coraz bliżej jezior. Kopalnia zrzuca winę na ..... brak opadów i tak w kółko....
W 2006 roku jezioro Niedziegiel czyli popularny Skorzęcin zanotowało spadek koło 1,20 m a Powidzkie - 0,50 m ciekawe jak w kolejnych latach.....
hmm to stanowi nie lada problem gdyż za parę lat może nie być w ogóle płycizny a od razu głęboka woda... dla nas to jeden pies ale co powiedzą wczasowicze  _________________ Vortal Wind/Kite surfingowy - www.SurfNation.pl
"Zaletą turystyki windsurfingowej jest to, że można ją uprawiać przy każdej niemal pogodzie - również tej wietrznej" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lipa_ml

Dołączył: 24 Kwi 2007 Posty: 192 Skąd: W dzień-Gniezno W nocy-Powidz :)
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:18 am Temat postu: |
|
|
Panowie , jezioro Powidzkie jest tak duże i głębokie do 50 metrów że za naszego życia wody nie zabraknie. Ale prawda jest taka że c roku sytuacja się powtarza i na wiosnę są spore braki które później się wyrównują ale wydaje mi się że w zeszłym roku więcej wody ubyło niż w tym. _________________ Surfnation TEAM
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luksiu

Dołączył: 24 Lip 2007 Posty: 204 Skąd: Mogilno/ Jezioro Powidzkie
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:40 pm Temat postu: |
|
|
| radek napisał: |
hmm to stanowi nie lada problem gdyż za parę lat może nie być w ogóle płycizny a od razu głęboka woda... dla nas to jeden pies ale co powiedzą wczasowicze  |
ja moim zdaniem to o powidz nie ma sie co martwić, najwyżej beda wieksze plaże i wiecej miejsca na rozłożenie sprzętu, a dzieki wyspą na środku kilka miejsc na chwile pogawędki z innymi surferami w oczekiwaniu na nadchodzący szkwał
A co do niskiego jezior w pobliżu konińskiej kopalni to j.powidzkie i tak wygląda nieżle na tle okolicznych akwenów, byłem ostatnio w Przyjezierzu (j. ostrowskie - główny ośrodek wypoczynkowy dla mieszkańców Inowrocławia, Strzelana i Mogilna) i tam naprawde jest tragedia, to płytkie jeziorko niedługo stanie się małą pustynią.... Wszystkie okoliczne pomosty juz od dawna zaczynają się kończą na plaży a nie w wodzi jak prze paru laty...  _________________ Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....
We see ourselves on wave in Powidz
Łukasz
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek moderator

|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:52 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | wyspą na środku kilka miejsc na chwile pogawędki z innymi surferami w oczekiwaniu na nadchodzący szkwał |
a to się zgadza rzeczywiście na płyciźnie można spotkać czasem ludzi z różnych stron jeziorka fajna sprawa może jakiś pływający bar tam postawić   _________________ Vortal Wind/Kite surfingowy - www.SurfNation.pl
"Zaletą turystyki windsurfingowej jest to, że można ją uprawiać przy każdej niemal pogodzie - również tej wietrznej" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luksiu

|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 11:56 pm Temat postu: |
|
|
jak postawia tam bar to juz nikogo na wodzie sie nie spotka no moze tylko tych zmierzających do lokalu na środku akwenu  _________________ Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....
Łukasz
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bozo

|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 12:08 am Temat postu: |
|
|
witam ja mam złe doświadczenia z płycizną tą centralnie na wprost głównej na rotundzie, bo prawie urwałem statecznik z całą rufą w moim xantosie kilka lat temu teraz zwalniam już 50m przed, chyba że akurat dam rade wyhalsować na przesmyk między płyciznami ale to też niebezpieczne na pełnym speedzie, pół metra w tą lub w tą i można jak na ręcznym polecieć  _________________ Zapraszamy do Powidza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luksiu

|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 12:17 am Temat postu: |
|
|
ja połamałem statecznik (naszczescie US-Box i wyłamał się tylko bolec ze statecznika a nie cała skrzynka z deski ale statecznik do wymiany...) na mieliźnie patrząc z Jabłany dokładnie na cypel na przesmyku, tam jest taka płycizna, że jak spadłem z deski zębami w piach to się okazało, że mam po kostki wody....  _________________ Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....
Łukasz
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mividaloca

|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 6:18 pm Temat postu: |
|
|
dobra nowina co do jeziorka. nacieszcie swe oczy:
"Stowarzyszenie Ochrony Środowiska Naturalnego "Przyjezierze" wraz z Posłem Krzysztofem Brejzą informuje , że jest gotowy raport oddziaływania na środowisko rurociągu który ma być budowany z odkrywek KWB Konin do Jezior Pojezierza Gnieźnieńskiego. Raport został przyjęty przez RDOŚ w Poznaniu z pewnymi zastrzeżeniami , jednym z nich jest że woda będzie tłoczona do naszych jezior tylko w okresie zimowym od listopada do kwietnia ze względu na różnice temperatur wód z odkrywek a wodą w jeziorach. Zimą te dwa rodzaje wód będą miały podobną temperaturę. Naukowcy twierdzą że zimna woda z odkrywek pompowana do jezior latem mogła by zaszkodzić łąkom ramienicowym. To że spraw ruszyła z miejsca jest to efekt wielu protestów spotkań oficjalnych w ministerstwie, w sejmie ,z wieloma naukowcami posłami i wielu konferencji naukowych. Jest to efekt i wysiłek wielu ludzi którzy nie szczędzili swojego czasu i zawsze byli z nami. Raport trafił do Burmistrza Kleczewa w celu o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego, następnie decyzja pozwolenie wodno-prawne , decyzja pozwolenia na budowę po uprawomocnieniu się ww. decyzji administracyjnych ,będzie można określić termin rozpoczęcia inwestycji. Stowarzyszenie Ochrony Środowiska Naturalnego „Przyjezierze” nie ustaje w walce o jeziora Pojezierza Gnieźnieńskiego oraz jeziora Gopło. Walka trwa mamy coraz więcej sympatyków i organizacji które nas wspierają. Naukowcy określili też orientacyjny czas przywrócenia poziomu wód do stanu pierwotnego - ok. 4-5 lat , jeżeli woda popłynie rurociągiem w listopadzie 2010." -> ze strony Stowarzyszenia Przyjezierze
prostszym językiem: będa pompować wodę do niektórych jezior, oby "nasze" powidzkie też się załapało
chwilowo możemy się cieszyć, że coś się ruszyło i czekać na dalsze newsy
peace  _________________ cały czas do przodu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luksiu

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Woda w Powidzu wróciła!! stan wody tak na moje oko podniósł się w stosunku do poprzedniego roku o dobre 10cm, a wody nadal przybywa  _________________ Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....
Łukasz
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|